شیوه های ارتباط کلامی موثر والدین با کودک
«شیوه های ارتباط کلامی موثر والدین با کودک»
مرضیه معصوم(طلبه سطح 2، حوزه علمیه راه زینب سلام الله علیها)
چکیده:
از آنجا که در میان نهادهای تربیتی و تاثیرگذار بر کودک، خانواده از جایگاه مهم و منحصر بفردی برخوردار است لذا نیازمند توجه ویژه بر اصول روابط انسانی و چگونگی تعامل میان اعضای آن می باشد. از آنجا که وظیفه ی والدین نسبت به فرزندان قرار دادن آنها در مسیر رشد و شکوفایی و تعالی روحی و معنوی است از همین رو نحوه ارتباط والدین با فرزندان از اهمیت بسزایی در خانواده برخوردار است.
برای رسیدن به رابطه ای موثر ، عمیق و دوستانه اصول و شیوه هایی وجود دارد که والدین باید از آن اطلاع یابند و مهارت لازم را برای اجرای آن به دست آورند تا بتوانند در نقش تربیتی خود نسبت به کودکان موفق باشند و از آسیب های احتمالی به روح و روان ورشد معنوی کودک جلوگیری نمایند.
این مقاله با هدف تبیین شیوه های موثر ارتباط با کودکان ضمن اشاره به انواع ارتباطات(کلامی و غیرکلامی) به بررسی ارتباط کلامی موثر و شیوه های آن می پردازد تا بتواند از ارتباط کلامی غیر موثر و مخرب بر روح و روان کودک جلوگیری نموده و بتواند روش های کلامی صحیح و موثر برای ارتباط با کودک و اثرگذاری بر وی را مطرح نماید.
شیوه هایی همچون تکریم و احترام کلامی کودک با بیانی سرشار از احترام و بزرگ شمردن آن ها و به حساب آوردنشان مانند سلام کردن به کودک و مشورت کردن با وی از جمله ی این موارد است. نهی از سرزنش کردن که شامل ملامت کردن و نصیحت کردن های بسیار است خود عاملی در عدم تاثیرگذاری کلام والدین بر کودک می باشد. ابراز عواطف و همدلی با بیانی سرشار از محبت و ابراز علاقه به وی و درک او در شرایط مختلف که نیاز به درک و فهمیده شدن دارد از جمله شیوه هایی است که در این مقاله با توجه به آیات و روایات و نظریات روان شناسان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نتیجه تحقیق مزبور نشان میدهد والدین باید از شیوه ها و راه کارهاي مناسب در برقراري ارتباط با فرزندان آگاهی داشته باشند. براي مثال در دوران کودکی با محبت کردن می توان به کودك شخصیت داد و با ایجاد امنیت روحی و روانی ارتباط مؤثري با او برقرارکرد.
کلید واژه: ارتباط کلامی، موثر، والدین، کودک.